گفته می شود بازداشتگاههای یونان مملو از پناهجویان ایرانی و عراقی و اهل افغانستان است؛ سالم و بیمار و غیر را عموما در سالنهای بزرگ و پوسیده جای داده اند که نه تنها هیچ شباهتی به محیطهای امروزی بویژه در اروپا ندارند بلکه تماما محیطهایی آلوده و غیر بهداشتی هستند به طوری که پناهجویان بازداشتی را به مرز دیوانگی رسانده است. پناهجویانی که از آن بازداشتگها آزاد می شوند می گویند جدا از محیطهای کثیف و غیر بهداشتی و خسته کننده، پلیس آن کشور پناهجویان را به شدت مورد ضرب و شتم قرار می دهد.
چرا باید در یک کشور اروپایی آوارگان از جهنم ایران و افغانستان در دفاع از حق زندگی خود مجبور به دوختن لبهای خود شوند؟ پناهجویان در یونان بدون اقامت، بدون کار، بدون مسکن، بدون خدمات درمانی و بدون داشتن یک آینده روشن زندگی میکنند. هیچ قانون و مرجعی برای رسیدگی به امور زندگی پناهجویان در یونان نیست؛ هیچ اداره ای مسئولیت تامین زندگی آنها را بر عهده ندارد؛ کسی به خواسته ها و مطالباتشان پاسخ نمیدهد و هیچ مرجعی نیست که از آنها بپرسد دردتان چیست که بیش از ۵۰ روز است به اعتراض نشسته اید؟
فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی در طول ۲۲ سال فعالیت خود همواره پیش قدم طرح پیشروترین خواسته ها و مطالبات انسانی برای پناهجویان به عنوان انسان، مستقل از مذهب، باور سیاسی، جنسیت و ملیت از هر رنگ و نژادی بوده است. اعتصاب غذا و لب دوختن هیچ وقت خواست و آرزو و تصمیم ما نبوده است ولی فضای بشدت غیر انسانی که دولت یونان و بسیاری از دیگر کشورهای اروپایی برای پناهجویان بوجود آورده اند آنها را به مرز مبارزه مرگ و زندگی رسانده است. به همین منظور:
۱- ما خواهان رسیدگی فوری به پرونده همه پناهجویان اعتصابی و سایر پناهجویان در یونان هستیم.
۲- ما خواهان این هستیم که دولت یونان امکان معالجه و درمان پناهجویان اعتصابی را فراهم کند تا همه آنها امکان بازگشت به زندگی عادی را پیدا کنند.
۳- از آنجایی که دولت یونان جز اتحادیه اروپا و از کشورهای پناهنده پذیر محسوب می شود، باید متقاضیان پناهندگی در یونان نیز از همه استانداردهای زندگی اعم از پرداخت هزینه زندگی، خدمات درمانی، اجازه کار قانونی، تعیین محل زندگی برای آنها، استانداردهای حقوقی و قانونی مثل داشتن وکیل و مشاوره حقوقی برخوردار باشند.
۴- پایان دادن به ضرب و شتم پناهجویان و بازداشهای بی رویه و طولانی مدت و متوقف کردن اخراج پناهجویان به ایران.
۵- مادامیکه دولت یونان حاضر به رعایت حقوق و مزایای پناهندگان و وضعیت اقامتی متقاضیان پناهندگی نیست باقی کشورهای اتحادیه اروپا نباید پناهجویانی که از طریق یونان وارد می شوند را به آن کشور بازگردانند. از نظر فدراسیون گسیل سپاه مرزبان اتحادیه اروپا به نام «فرونتکس» به مرزهای یونان و ترکیه برای پیشگیری از ورود پناهندگان به یونان در راستای همان سیاست غیر انسانی دولت یونان و ایجاد محدودیت بیشتر برای ورود پناهجویان به یونان است که در نتیجه آن هر از چندگاهی بسیاری از پناهجویان قربانی خواهند شد و اوضاع پناهندگان در ترکیه از هر دورانی به مراتب بدتر خواهد گردید.
۶- از اتحایه اروپا خواسته می شود که به بخاطر تحمیل شرایط نامناسب و غیرانسانی به پناهجویان در یونان، توافقنامه دوم دوبلین را در مورد یونان از دستور کار این اتحادیه خارج کند و اجازه بدهند پروسه پناهندگی پناهجویان در سایر کشورهای عضو توافقنامه ایرلند مصوب سال ۲۰۰۳ سپری شود.
همبستگی، فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی
۲۹ اکتبر ۲۰۱۰