اجبار خارجیان به آلمانی حرف‌زدن؛ ایده‌ای که تمسخر برانگیخت

حزب سوسیال مسیحی آلمان در بیانیه‌ای خواستار آن شده که شهروندان خارجی حتی در خانه‌شان مجبور شوند به زبان آلمانی سخن بگویند. واکنش و انتقادها به این بیانیه در میان سیاستمداران و در شبکه‌های اجتماعی ادامه ‌دارد.

0,,16714165_303,00

«هرکس برای همیشه قصد زندگی در آلمان را دارد، باید مجبور شود در مکان‌های عمومی و در خانه به زبان آلمانی سخن بگوید». بیان این جمله‌ حزب سوسیال مسیحی آلمان (CSU) را به دردسر انداخته است. این، فرازی از بیانیه‌ای است که حزب سوسیال مسیحی آلمان قصد دارد هفته آینده در کنگره‌ی خود به بحث و رای بگذارد. کنگره در شهر نورنبرگ آلمان برگزار خواهد شد.

حزب سوسیال مسیحی همراه با حزب دموکرات مسیحی “اتحادیه احزاب مسیحی” (CDU) را تشکیل می‌دهد آنگلا مرکل صدراعظم آلمان از رهبران برجسته آن است. طرح این جمله انتقادهای شدید و بعضا تمسخرآمیز و بی‌سابقه‌ای را به ویژه در فشای وب متوجه حزب محافظه‌کار کرده است. مخالفان را نه تنها در نیروهای اپوزیسیون دولت که حتی در جبهه ی خودی این حزب هم می‌توان یافت.

یاسمین فهیمی: «فکر می‌کردم دوران این عقاید به سر آمده»

پتر تاوبر، دبیر کل حزب دموکرات مسیحی (CDU) در توییتر می‌نویسد: « فکر نمی‌کنم اینکه من به چه زبان و لهجه‌ای در خانه صحبت کنم، ربطی به سیاست و سیاستمداران داشته باشد.»

مارتین نوی‌می‌یر، مسئول امور هموندی دولت ایالتی بایرن که خود عضو حزب سوسیال مسیحی آلمان است، در گفت‌و گو با روزنامه زوددویچه تسایتونگ این جمله را “یاوه” دانسته و می‌گوید: «معنای این حرف این است که از این پس باید یک دوربین مخفی در آشپزخانه‌ی خانه‌ها نصب کنیم؟»

یاسمین فهیمی، دبیر کل حزب سوسیال دموکرات آلمان از ایده اجبار خارجیان به آلمانی حرف زدن در خانه به شدت انتقاد کرد

یاسمین فهیمی، دبیر کل حزب سوسیال دموکرات (SPD) آلمان می‌گوید: « اتحادیه احزاب مسیحی به پوچستان رسیده است. ایده‌ای به غایت مسخره، اگر نخواهیم گفته باشیم خطرناک.» فهیمی این درخواست را دخالت دولتی در حریم خصوصی شهروندان می‌داند و می‌افزاید: «فکر می‌کردم دوران چنین عقایدی را سپری کرده‌ایم.»

سخنگوی حزب سبزهای آلمان معتقد است، «حزب سوسیال مسیحی دیوانه شده.» فولکر از درخواست حزب سوسیال مسیحی آلمان به عنوان “تعدی به حقوق شهروندان”، “بی‌حرمتی” و “تنها برای جمع‌آوری رأی” نام برده است.
تنها شمار معدودی از سیاستمداران آلمانی از این ایده استقبال کرده‌اند. وولفگانگ بوس‌باخ از حزب دموکرات مسیحی و رئیس کمیسیون داخلی مجلس فدرال آلمان در مصاحبه با روزنامه “بیلد” با اشاره به “اهمیت ویژه‌ی زبان‌آموزی” گفته است:«به‌همین خاطر مهم است که در خانه‌ هم با بچه‌ها به زبان آلمانی سخن گفته شود.»

امید نوری‌پور: «در خانه با بچه ۵ ساله‌ام فارسی حرف می‌زنم»

اما آنچه که در اینترنت نصیب حزب سوسیال مسیحی با ایده‌ی منحصر به فردش شده‌، ریشخند است و طعنه. کاربران توییتر با استفاده از هشتگی با عنوان #YallaCSU پیشنهاد این حزب را به تمسخر کشیده‌اند. واژه‌ی Yalla که در این هشتگ به کار رفته همان “یاالله” است که با نشستن در کنار نام حزب (CSU) نگاهی طنزآمیز به پیشنهاد سوسیال مسیحی‌ها دارد.

یکی از کاربران توییتر می‌نویسد: «زنم فرانسوی است و در ایرلند با هم آشنا شدیم. CSU عزیز، چطور می‌توانم درخواست ویژه بررسی موردم را به دستتان برسانم؟»

یکی از کاربران انگلیسی زبان توییتر نوشته است: « CSU عزیز، من تنها سه واژه آلمانی بلدم. آیا برای سپری کردن تعطیلات کریسمس در آلمان کافی است؟»

کاربر انگلیسی زبان دیگری که در آلمان کار و زندگی می‌کند خطاب به دنبال‌کننده‌های خود در توییتر می‌نویسد: «ببخشید بچه‌ها، دیگر هیچ‌گاه اجازه ندارم به انگلیسی حرف بزنم. یکی از حزب‌های اصلی آلمان می‌خواهد که دیگر تنها به آلمانی حرف بزنیم.»

Obmann Bündnis 90 / die Grünen Omid Nouripour Euro Hawk Untersuchungsausschussامید نوری‌پور، نماینده‌ی ایرانی‌تبار مجلس آلمان معتقد است پدر و مادرها در خانه باید بازبانی با فرزندانشان سخن بگویند که به آن تسلط دارند

دیگری می‌نویسد: «همین الان توی خیابان دو تا خارجی دیدم که با هم به زبان آلمانی حرف نمی‌زدند؟ به کجا باید خبر دهم؟»

دیگری با تمسخر می‌نویسد: «ما در خانه تنها به زبان هلندی حرف می‌زنیم. خیلی بد است؟ ما در خانه فقط دشنام‌هایمان را به آلمانی می‌دهیم.»

و امید نوری‌پور نماینده‌ی ایرانی‌تبار مجلس آلمان در توییتر می‌نویسد: « من در خانه با بچه‌ی ۵ ساله‌ام فارسی حرف می‌زنم. بچه‌ای که بهتر از آقای دوبرینت آلمانی حرف می‌زند.»

اشاره نوری‌پوربه الکساندر دوبرینت یک سیاستمدار آلمانی از ایالت بایرن و از حزب سوسیال مسیحی است که تا دسامبر گذشته دبیر کل حزب سوسیال مسیحی آلمان بود. مردم ایالت بایرن به داشتن لهجه‌ای که گاه فهمیدن آن برای دیگر مناطق آلمان چندان آسان نیست، مشهورند.

اما با وجود انتقادهای شدید و تمسخر این ایده، حزب سوسیال مسیحی آلمان همچنان بر اعتقاد خود راسخ است. آندریاس شویر، دبیر کل این حزب اعلام کرده است که هیات مدیره حزب سوسیال مسیحی روز دوشنبه (۸ دسامبر) در مورد پیش نویس این درخواست بحث و رایزنی می‌کند.

قرار است این درخواست در کنگره حزب سوسیال مسیحی آلمان که آخر هفته آینده در شهر نورنبرگ آلمان برپا می‌شود، مطرح شود.