از فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی به اداره مهاجرات سوئد رونوشت به کمیته تامین اجتماعی مجلس در مورد اعتصاب پناهجویان ایرانی در سوئد

 

در نامه ای  سرگشاده ای به دولت و اداره مهاجرت سوئد به تاریخ ۱۵ مارس ۲۰۱۱ اعلام کرده بودیم که شمار زیادی از پناهجویان ایرانی در Smirnakyrkan در شهر گوتنبرگ دست به تحصن زدند. اکنون بعد از دو ماه تحصن، از اول ماه مه نیز در میدان گوستاو آدولف اعتصاب غذا کرده اند که همچنان ادامه دارد و هر روز حال چند نفر آز آنها در اثر این اعتصاب غذا بد و بدتر می شود. همزمان تعداد دیگری از پناهجویان ایرانی در شهر استکهلم ابتدا در میدان سرگل و سپس در لوکالی در منطقه رینکبی(Rynkeby) دست به تحصن زده اند. پیش بینی می شود که آنها هم دست به اعتصاب غذا بزنند.

 

ما فکر می کنیم درک دلایل تحصن و اعتصاب غذای پناهجویان ایرانی نباید برای دولت و اداره مهاجرت سوئد چندان سخت باشد. اعتراض پناهندگان ایرانی که از پیگرد و اذیت و آزار سیستماتیک و روزافزون جمهوری اسلامی گریخته اند٬ به سیاستهای سختگیرانه شما در زمینه پناهندگی و نادیده گرفتن اوضاع جدید حقوق بشر در ایران در رسیدگی به پرونده های متقاضیان ایرانی است.

 

پناهجویان ایرانی به دلیل اختناق سیاسی، بدلیل زن ستیزی، بدلیل محاکمات غیر عادلانه متهمان، بدلیل بی حقوقی مطلق و وجود قوانین ظالمانه و پیگرد مخالفین سیاسی در ایران به کشور سوئد پناهنده شده و حاضر به بازگشت نمی شوند. همه گزارشات سازمانهای حقوق بشری دال بر این است که در چند سال اخیر نقض سیستماتیک حقوق بشر در ایران بمراتب شدیدتر شده است و جمهوری اسلامی از این نظر بارها مورد اعتراض و محکومیت قرار گرفته است. با اینحال

اداره مهاجرت و مقامات دولت سوئد نسبت به این گزارشات مستند تماما بی توجه هستند و مصمم هستند با عدم پذیرش پناهندگان ایرانی گروه گروه آنها را به قعر جهنم جمهوری اسلامی روانه کنند. این از نظر ما بهیچوجه مورد قبول نیست.

 

از نظر فدراسیون ما دولت سوئد با این رویکرد خود فقط حقوق پناهندگان را زیر پا نمی گذارد بلکه سقف تازه ایی از احترام به حقوق انسان را تعیین می کند. وقتی که دولت و اداره مهاجرت سوئد با نادیده گرفتن روند تشدید نقض حقوق بشر٬ پناهندگان ایرانی را اخراج می کند دارد به ما گوشزد می کند که احترام به حقوق بشر و  شان و منزلت انسانها در کشور سوئد سقوط زیادی کرده است.

 

 

اعتصاب غذای پناهجویان در سوئد نشانه بی توجهی دولت سوئد در مقابل خواسته های آنهاست. پناهجویانی  که به درخواست آنها پاسخ منفی داده می شود در اکثر موارد قانونا  تا چهار سال بعد نمی توانند درخواست مجددی به مقامات اداره مهاجرت تسلیم نمایند. در این فاصله حق برخورداری از وکیل قانونی ندارند. تجربه فدراسیون نشان می دهد وکلایی که اداره مهاجرت به پناهجویان معرفی می کند برای دفاع از حقوق پناهندگی آنها تلاش زیادی نمی کنند. در بسیاری ازموارد پناهجویانی که به درخواست آنها پاسخ رد داده می شود امکان شرکت حضوری در دادگهاههای مهاجرتی را ندارند. پرونده پناهجویان بسیار شتابزده مورد بررسی قرار می گیرد به طوری که در  بسیاری از موارد امکان اینکه مدارکی را به پرونده خود اضافه کنند ندارند. علاوه بر این کمک هزینه زندگی پناهجویانی که به تقاضای آنها پاسخ رد داده می شود نصف می کند و بعد از مدتی کل این کمک هزینه قطع می شود و هزار و یک گرفتاری دیگر برای آنها بوجود می آید.

 

اداره مهاجرت سوئد اطلاع دارد که مسئولین سازمان ما سالهاست که فعال عرصه پناهندگی هستند و با سیستم داوری و قضاوت این اداره و نحوه بررسی پرونده ها در اروپا و خصوصا درسوئد آشنا میباشند و مطلع هستند که اداره مهاجرت پرونده افراد را به طور انفرادی بررسی می کند و متقاضیان پناهندگی لازم است بر مبنای معیارهای  اداره مهاجرت دلایل کافی برای تقاضای پناهندگی خود ارائه دهند. در این رابطه لازم می دانیم که به این نکته مهم هم اشاره کنیم که پرونده ها و دلایل ردی تقاضاهای پناهندگی  بسیاری از پناهجویان اعتصابی، در دفتر فدراسیون موجود است و مورد مطالعه مسئولین سازمان ما نیز قرار گرفته است. مشاهدات فدراسیون این است که بسیاری از این پرونده ها برمبنای مفاد کنوانسیون ژنو واجد شرایط پناهندگی بوده اند و چه بسا در موارد زیادی فدراسیون در مورد پرونده هر کدام از آنها شناخت بیشتری به اداره مهاجرت داده است و متاسفانه این شناخت ها هم مورد توجه اداره مهاجرت قرار نگرفته اند. حتی تعدادی از آنها در سازمانها و احزاب مختلف سیاسی عضویت دارند و عضویت آنها از سوی احزابی که از نظر سیاسی و سازمانی به آنها متعلق هستند تایید شده است. در همین مورد چنانچه اداره مهاجرت بخواهد فدراسیون همه آنها را در اختیار این اداره قرارخواهد داد.

 

محمد سیروان فروتن و محمد مهدی ملکی دو نمونه روشن از تحمیل بی حقوقی به پناهجویان ایرانی بود. اداره مهاجرت به مدت دو ماه آنها را زندانی کرد و نهایتا روز جمعه  ششم ماه مه و جمعه سیزدهم همین ماه میخواستند با توسل به زور آنها را  سوار هواپیما کرده و به کام مرگ بفرستند. همه مطلع بودند که سیروان عضو یک سازمان سیاسی در ایران است و برای اثبات آن مدارک بسیار روشنی هم ارائه داده بود ولی با این وجود تا لحظات آخر حرکت هواپیما نمی خواستند از تصمیم خود منصرف شوند.

 

از نظر زمانی هم تعدادی از پناهجویان اعتصابی ۱۰ تا ۱۲ سال است در سوئد زندگی می کنند و در صورت بازگشت به ایران علاوه بر اینکه با خطر پیگرد روبرو هستند٬ نه سرپناهی برای زندگی و نه در شرایط اقتصادی امروز ایران منابعی برای ادامه حیات خود دارند. اخیرا هم روزنامه کیهان جمهوری اسلامی پیرامون اعتصاب غذای پناهجویان در گوتنبرگ موضع خصمانه ایی گرفته و از آنها به عنوان مشتی عناصر فرصت طلب نام برده است.

 

فدراسیون خواستار این است که اداره مهاجرت هرچه زودتر بنا به  شرایط جدیدی که برای پناهجویان اعتصابی پیش آمده است هئیتی را مامور رسیدگی به خواسته های آنها کند و هر چه سریعتر حق پناهندگی آنها را به رسمیت بشناسد.  از آنجایی که وضعیت سلامتی این پناهجویان بدلیل اعتصاب غذا در حال وخامت است ما دولت و اداره مهاجرت سوئد را مسئول مستقیم جان پناهندگان می دانیم و منتظر اقدام فوری شما در این زمینه هستیم .

 

همبستگی، فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی-سوئد

۱۳ماه مه ۲۰۱۱