نامه ای از ایران و پاسخ عبدالله اسدی به آن

با سلام و عرض خسته نباشید

جناب اسدی

من و همسرم از نظر اجتماعی و اقتصادی با اینکه هر دو نفر درس خوانده ایم ولی  وضعیت  ما خوب نیست بلکه بسیار بد است. قصد دارم که به کشور استرالیا پناهنده شوم راههای مختلفی را بررسی کرده بودم مثلا قرار بود که از طریق یک نفر رابط که از اقوام ما که به او اطمینان داشت به اندونزی و از آنجا به استرالیا بروم هر چند که میدانستم خطرات زیادی وجود داشت اما من در زندگی چیز زیادی برای از دست داشتن نداشتم (آن کس که روزی صدبار از شرمندگی میمیرد یکبار مردن برای او هیچ است).

با این همه داشتم به نفر مورد نظر(آدم پرون) پیش پرداخت میدادم که یکهو به سرم زد یک تحقیقی در اینترنت بکنم که متوجه شدم استرالیا در حال انعقاد قراردادی با مالزی است که کلیه پناهندگان دریایی را که با مرگ دست و پنجه نرم کرده اند به مالزی بفرستند که بسیار باعث تأسف است و القصه تمام رویاهایم را بر باد داد.

من در مهندسی معدن خوانده ام و چند سالی هم تجربه کاری دارم شاید اگر در مضیقه مالی نبودم صبر میکردم و مهاجرت قانونی میکردم. مشکلات پناهجویان را چه با انعکاسات دروغ جمهوری اسلامی چه با حرفهای دلسوزانی چون فدراسیون سراسری پناهجویان را بارها خوانده ام ولی باور کنید که بسیار در مضیقه ام. حالا میخواهم از طریق دعوتنامه بازرگانی جهت شرکت در سمینار و کنفرانس و از این چیزهای قانونی  اگر ویزا گرفتم با هواپیما برم.

اما سؤالات من

۱- آژانس هواپیمایی که مسئول این کاره، از من سند ملکی میخواهد که به نام من باشه و من ندارم حالا میگه عیب نداره اگه به نام پدرت یا اقوامت هم میشود. حالا بابای بیچاره من یک خانه  ای دارد ولی من نمیدونم بعد از این که من در فرودگاه پاسپورتم پاره کردم و یا وقتی رفتم پیش پلیس و گفتم من پناهنده ام چه بر سر سند من میاد؟ (آپارتمان رو آژانس هواپیمایی یا سفارت استرالیا یا هر کس دیگری بالا میکشند؟ یعنی این سند رو تا پایان سفر من میخواهند گرو بگیرند؟)

۲- بعد از انتقال من به بازداشتگاه در استرالیا و بعدا کمپ تکلیف همسرم چه میشود؟ یعنی اگر من فرضا بعد از یکسال جواب

مثبت بگیرم میتوانم همسرم را ببرم پیش خودم یا نه باید کار پیدا کنم و بعد از تأئید یک سری جاها این امکان پذیر میشه؟ در اینصورت آیا با ویزای تجاری که آژانس به میدهد میتوانم مدارک همسرم را هم را ارائه بدهم؟

۳- دوستی دارم که از ارامنه ایران است. قول داده که از کلیسا برایم نامه بگیرد که دینی را که نداشته ام تغییر داده ام و دوستی دیگر قول مدارکی دیگر را از دادگستری که مثلا به اجرای احکام احضار شده ام و … آیا این کیس اگر رویش به دقت مطالعه و کار بشود خوب است؟

در آخر خواهشمند است اگر شما وقت کافی برای پاسخ ندارید و سوالاتم طولانی شد، لطفا تلفنتان را بفرستید تا تماس بگیرم و شخصا بپرسم

با تشکر فراوان

شهرام از ایران

…………………………………………………………………………………….

ببخشید که پاسخ به نامه شما بطول انجامید، مدتهاست بدلیل مشغله های زیاد به نامه ها پاسخ نمی دادیم.

سلام دوست عزیز آقای شهرام

امیدوارم تاکنون برنامه خروجتان درست شده باشد.

در رابطه با سئوالاتی که مطرح کرده اید توجه اتان را به چند نکته جلب می کنم.

اولا: نمی دانم  چرا اینقدر روی رفتن به استرالیا  پافشاری می کنید؟ چون واقعیت این است گرچه شما می خواهید به شکل قانونی به آنجا سفر کنید ولی من سفرغیر قانونی به استرالیا را به کسی توصیه نمی کنم. تا آنجایی که به حفظ مدارک شما بر می گردد باید عرض کنم که هنگام اعلام پناهندگی، اداره مهاجرت آن کشور کلیه مدارک شما را جهت تحقیقات بیشتر در مورد تکمیل پرونده از شما می گیرد و تا زمان دریافت پاسخ مثبت به درخواست پناهندگی شما آن را پس نمی دهند ولی به شما رسید دریافت آنهارا می دهند. در ضمن شما حق دارید هنگام تسلیم مدارکتان از مسئول پرونده تقاضا کنید که یک کپی از مدارکی  را که در اختیار آنها گذاشته اید به شما برگردانند. ولی هروقت اقامت بگیرید همه آنها را به شما برمی گردانند. در واقع مدارک و سند ملکی شما از سوی اداره مهاجرت استرالیا ضبط نمی شود ولی در این مورد مراقب آژانس هواپیمایی باشید.

دوما: در رابطه با همسرت در درجه اول توصیه من این است که چنانچه امکانش را داشته باشید باهم به استرالیا بروید. اگر نه، ایشان باید منتظر بماند تا تکلیف شما روشن شود آن وقت وی هم می تواند از راه قانونی به شما بپیوندد. در همین مورد لازم است هنگام معرفی خود اسم  و مشخصات همسرت به آنها بدهید. شما هر وقت اقامت بگیرید می توانید همسرتان را نزد خود ببرید.

سوما: در مورد مدارکی که در بند ۳ به آن اشاره کرده اید باید بگویم که داشتن مدارکی از این دست در بعضی از موارد خوب است و در بعضی از موارد نه. چون مدارک شما باید از فیلتر کارشناسان مدارک هویت در ادارات امور پناهندگی بگذرد و مورد تائید قرار گیرد.

 نکته مهمتر که لازم است از آن اطلاع داشته باشید این است که بسیاری از سفارتخانه ها بویژه سفارتخانه های کشورهای غربی در ایران دارای وکلایی هستند که در مواردی اگر فرضا به مدارک شما شک داشته باشند آن را  به ایران می فرستند تا از طریق وکیل خودشان در سفارت از آن استعلام بگیرند. چون همه دولت های غربی می دانند که ادارات دولتی و مراجع قضایی و حتی پزشک قانونی در ایران به کسی که زندانی شده باشد و یا تحت پیگرد قانونی قرار گرفته باشد و یا سرو دست کسی با چوب و چماق مامورین امنیتی شکسته باشد گواهی نمیدهند از این جهت همیشه توصیه من به پناهجویان این بوده تا آنجایی که مقدور است از تسلیم مدارک برای تائید پناهندگیشان خود داری

نمایند چون اگر اعتبار مدارک شما مورد تائید قرار نگیرد دلایل درخواست پناهندگی شما نیز مورد تائید قرار نمی گیرد.

کیس مذهب: مذهب خود جز یکی از فاکتورهای پذیرش پناهندگان بر اساس کنوانسیون ژنو است. به همین اعتبار کسی که بدلیل مذهب درخواست پناهندگی می کند باید دارای اطلاعات کافی در آن زمینه باشد. باید برای کارمندان دولت روشن کند که در چه زمانی به نتیجه بی دینی ویا اختیارکردن دین دیگری رسیدید و بسیاری مسایل دیگر که در این نامه وقت توضیح همه آنها را ندارم. ولی به نظرمن شما باید در مورد پناهندگی در استرالیا تحقیقات بیشتری بکنید. چون شرایط پناهندگی در آنجا بسیار پیچیده است. اگرنه به اروپا بیایید راحت و کم دردسرتر است.

برایتان آرزوی موفقیت می کنم.

عبدالله اسدی