“یوروداک” – تیز دندان تر از همیشه

تکنیک جدید اداره مهاجرت جهت انگشت نگاری از انگشتان دستکاری شده

برگرفته از سایت استکهلمیان
استکهلمیان – بانک اطلاعاتی “یوروداک” تبدیل به ابزاری موثر جهت اخراج پناهندگان از کشورهای اتحادیه اروپا گردیده  است و به گفته مرکز اطلاعات ایرانیان “یوروداک” امروزه  از موثر ترین ابزار اخراج متقاضیان پناهندگی از سوئد است.

 تنها در طی دوسال اول  تاسیس یوروداک (در طی سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ ) تعداد ۷۷۶۵  متقاضی پناهدگی از طریق تطابق اثر انگشتشان  با اطلاعات  بانک اطلاعاتی یوروداک در کشورهای اتحادیه اروپا  شناسایی شده اند و مشخص گردیده  که قبلا در کشور دیگر اتحادیه اروپا تقاضای پناهندگی کرده اند. این متقاضیان پناهندگی به همان کشوری که  در آن  درخواست پناهندگی کرده و پاسخ منفی گرفته اند اخراج شده  و آن کشورها نیز این افراد را عموما و در نهایت به کشور متبوعشان اخراج نموده اند.

مقامات اداره مهاجرت  سوئد با خوشحالی خبر میدهند که قبلا امکان کشف اینگونه موارد یا غیرممکن بود و یا مستلزم نامه نگاریهای بلند مدت با مقامات دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا میبود تا در بانکهای اطلاعاتی ملی خود بدنبال این افراد بگردند. اما اکنون یوروداک این “مشکل را براحتی بر طرف کرده است.

آماری که از سوی کمیسیون اتحادیه اروپا منتشر شده  و به رویت همکاران استکهلمیان رسیده است نشان میدهد که  از زمانیکه یوروداک از تاریخ ۱۵ ژانویه ۲۰۰۳ آغاز بکار کرد بطور متوسط  هر روز سه نفر متقاضی پناهندگی  در نقاط مختلف سوئد در این زمینه شناسایی شده اند و از هر ۳ نفری که در سوئد تقاضای پناهندگی تسلیم کرده است یک نفر از طریق یافتن اثر انگشتش در بانک اطلاعاتی یوروداک از سوئد اخراج شده است. همچنین از هر پنج تقاضای پناهندگی  تسلیم شده در سوئد حدود یک متقاضی قبلا در سوئد تقاضای پناهندگی کرده است. برخی متقاضیان پناهندگی سعی میکنند که با هویتی جدید تقاضای پناهندگی تسلیم کنند که در این صورت نیز یوروداک منجر به شناسایی هویتشان می گردد.

تکنیک جدید اداره مهاجرت جهت انگشت نگاری از انگشتان دستکاری شده!
برخی از متقاضیان پناهندگی با استفاده از متدی از قبیل فرو کردن نوک انگشت ها در اسید (که بسیار دردناک است) تلاش کرده اند تا اثر انگشت خود را دستکاری نمایند تا انگشت نگاری اداره مهاجرت سوئد و سپس جستجو در بانک اطلاعاتی “یوروداک” منجر به شناسایی هویتشان نشود. در سال ۲۰۰۹ اثر انگشت حدود ۲۰۰۰ متقاضی پناهندگی در سوئد از جمله به این واسطه قابل شناسایی نبوده است. در سال جاری (۲۰۱۰) نیز تاکنون اثر انگشت ۱۰۰۰ متقاضی پناهندگی بواسطه از جمله تخریب اثر انگشت قابل شناسایی نبوده است.

اما اداره مهاجرت سوئد اینک تجهیزات جدیدی را خریداری و مورد استفاده قرار می دهد که حتی قادر است اثرات انگشت “دست کاری شده” را نیز شناسایی نماید.

در مطلب زیر ابتدا خوانندگان استکهلمیان را با قرارداد دابلین و بانک اطلاعاتی انگشت نگاری متقاضیان پناهندگی (یوروداک) آشنا کرده و سپس پرسش و پاسخی را که با مرکز اطلاعات ایرانیان در رابطه با “راه های احتمالی خلاص شدن از شر قرارداد دابلین” صورت داده ایم را جهت اطلاع علاقمندان منتشر می کنیم.

قرارداد دابلین و بانک اطلاعاتی انگشت نگاری متقاضیان پناهندگی (یوروداک)
یوروداک در راستای هماهنگ کردن سیاست پناهندگی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا در روز ۱۵ ژانویه  سال ۲۰۰۳ تاسیس گردید. با ایجاد  یوروداک از همه متقاضیان پناهندگی در هر کشور عضو اتحادیه اروپا  که تقاضای پناهندگی کنند انگشت نگاری شده  و در این بانک عظیم اطلاعاتی که همه کشورهای عضو به اطلاعات آن دسترسی دارند ثبت میگردد. اثر انگشت افرادی  که تلاش کنند بصورت غیر قانونی وارد اتحادیه اروپا شوند نیز در یوروداک ذخیره میگردد, حتی اگر تقاضای پناهندگی هم نکرده باشند. هنگامی که اثر انگشت فردی در بانک اطلاعاتی یوروداک کشف میگردد, وی به اولین کشور اتحادیه اروپا که در آن تقاضای پناهندگی تسلیم کرده است تحویل داده میشود و آن کشور وظیفه رسیدگی به تقاضای پناهندگی متقاضی و در صورت دریافت پاسخ منفی وظیفه اخراج وی به کشور متبوعش را بعهده دارد.

بر طبق معاهده دابلین که در سال ۱۹۹۷ مابین همه کشورهای اتحادیه اروپا به اضافه نروژ و ایسلند به امضا رسید و ایجاد بانک اطلاعاتی یوروداک نیز یکی از مفاد آن بود یک متقاضی پناهندگی موظف است در اولین کشور امضاء کننده قرارداد دابلین که  وارد میشود تقاضای پناهندگی خود را تسلیم کند.  همچنین کشوری که به یک متقاضی پناهندگی ویزای ورود داده باشد مسئولیت رسیدگی به یک تقاضای احتمالی پناهندگی از وی را نیز بر عهده خواهد داشت. برای مثال چنانچه فردی با ویزای شنگن صادر شده از یونان به سوئد آمده و تقاضای پناهندگی کند تنها کشوری که قادر به رسیدگی به تقاضای پناهندگی وی است یونان خواهد بود, حتی اگر متقاضی پناهندگی وارد خاک یونان نشده و مستقیما به سوئد آمده باشد. سوئد چنین افرادی را سریعا به کشوری که بر اساس قرارداد دابلین مسئولیت رسیدگی به تقاضای پناهندگی وی را بر عهده دارد اخراج می کند.

دریافت جواب منفی به درخواست پناهندگی از یک کشور اتحادیه اروپا به معنی دریافت پاسخ منفی از کلیه کشورهای امضاء کننده است. در گذشته متقاضیان پناهندگی می توانستند پس از گرفتن جواب منفی در یک کشور این اتحادیه, “شانس” خود را جهت گرفتن پناهندگی  در کشور دیگری  از اعضای اتحادیه اروپا آزمایش کنند. اما اینک قرارداد دابلین و بانک اطلاعاتی یوروداک چنین امکانی را از بین  برده است.

مقامات کلیه کشورهای عضو اتحادیه اروپا اکنون میتوانند با مراجعه با بانک اطلاعاتی “یوروداک” و تطبیق اثر انگشت متقاضیان پناهندگی با اطلاعات این بانک براحتی کنترل کنند که آیا شخص مورد نظر در دیگر کشورهای اتحادیه اروپا متقاضی پناهندگی بوده است یا خیر. همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا به این بانک اطلاعاتی متصل هستند. نروژ و ایسلند با وجود اینکه عضو اتحادیه اروپا نیستند به بانک اطلاعاتی یوروداک متصل هستند و موظفند که اثر انگشت همه متقاضیان پناهندگی را در یوروداک ثبت کنند.

بر طبق آمار کمیسیون اتحادیه اروپا, سوئد  کشوری است که بالاترین تعداد متقاضیان پناهندگی با تقاضاهای دوبله در آن کشف میگردد. کشورهای آلمان, اتریش, فرانسه و انگلستان نیز از دیگر کشورهای دارای تعداد زیاد متقاضیان پناهندگی با تقاضاهای دوبله هستند.

مقر بانک اطلاعاتی انگشت نگاری اتحادیه اروپا (یوروداک) در لوکزامبورگ قرار دارد. از همه کسانی که در اتحادیه اروپا تقاضای پناهندگی میکنند  بصورت سیستماتیک انگشت نگاری شده و در این بانک ذخیره میگردد. اثر انگشت افرادی  که تلاش کنند بصورت غیر قانونی وارد اتحادیه اروپا شوند نیز در یوروداک ثبت میگردد, حتی اگر تقاضای پناهندگی هم نکرده باشند.

 آیا راهی جهت خلاص شدن از شر قرارداد دابلین برای متقاضیان پناهندگی وجود دارد؟
استکهلمیان این پرسش و تعدادی دیگر از پرسشهای مهم  در  این رابطه را با مرکز اطلاعات ایرانیان در میان گذاشته است و پاسخ این مرکز به شرح زیر است.

استکهلمیان: قرارداد دابلین به جه صورتی اعمال می شود؟
مرکز اطلاعات ایرانیان: چنانچه مشخص شود که شما با یک روادید (ویزا)ی صادر شده از یک کشور عضو اتحادیه اروپا وارد سوئد شده اید تنها کشوری که می تواند به تقاضای پناهندگی شما رسیدگی کند کشور صادر کننده ویزا خواهد بود, حتی اگر شما پس از دریافت ویزا مستقیما به سوئد آمده باشید و به کشور صادر کننده وارد نشده باشید. مخالفت با این تصمیم تقریبا بدون نتیجه است و متقاضی پناهندگی در تقریبا همه موارد به کشور صادر کننده ویزا اخراج می شود.

اگر هم بدون ویزای معتبر و بصورت غیر قانونی وارد اتحادیه اروپا شده باشید اولین کشوری که وارد آن می شوید تنها کشوری است که می تواند به تقاضای پناهندگی شما رسیدگی کند. این کشور از شما انگشت نگاری بعمل خواهد آورد و پس از آن عملا در هیچ کشور دیگر اتحادیه اروپا قادر به تسلیم تقاضای پناهندگی نخواهید بود, و اگر هم چنین تقاضایی تسلیم کنید شما را به کشور اول برخواهند گرداند.

استکهلمیان: اگر در کشوری از متقاضی پناهندگی انگشت نگاری بعمل نیامده باشد آیا وی می تواند در کشور دیگر اتحادیه اروپا تقاضای پناهندگی کند؟
مرکز اطلاعات ایرانیان: قانونا خیر اما بدون یک اثر انگشت در یوروداک مقامات کشورها بسختی خواهند توانست تقاضاهای پناهندگی احتمالی قبلی آنها را در کشور دیگر اتحادیه ردیابی کنند. مگر اینکه مدرک دیگری از آنها بدست بیاورند که ثابت کند آنها قبلا به کشور دیگر عضو اتحادیه اروپا وارد شده و یا در آن تقاضای پناهندگی تسلیم کرده اند.

استکهلمیان: ویزاهای شنگن چی؟ آیا مقامات سوئدی می توانند پیدا کنند که فردی با ویزای شنگن صادر شده توسط کشور دیگری خود را به سوئد رسانده است؟
مرکز اطلاعات ایرانیان: چون (فعلا) بانک اطلاعاتی مشترکی در رابطه با ویزاهای شنگن وجود ندارد چنین کنترلی بصورت اتوماتیک صورت نمی گیرد, اما امکان کنترل آن براحتی وجود دارد. به عبارت دیگر اداره مهاجرت سوئد در مواردی که شک کند که یک متقاضی پناهندگی با استفاده از ویزای شنگن صادر شده توسط کشور دیگری وارد سوئد شده است چنین کنترلی را انجام می دهد. و نه بصورت اتوماتیک و اجباری مانند انگشت نگاری وکنترل در بانک اطلاعاتی اثر انگشت متقاضیان پناهندگی (یوروداک). توجه کنید که بزودی همه متقاضیان ویزای شنگن نیز مورد انگشت نگاری قرار خواهند گرفت که ذخیره شده و قابل جستجو از سوی کشورهای عضو محدوده شنگن خواهد بود. تاریخ دقیق آن هنوز مشخص نیست (به توضیحات بیشتر در زیر توجه کنید – استکهلمیان).

استکهلمیان: پس اگر درست متوجه شده باشیم انگشت نگاری متقاضیان پناهندگی و کنترل در بانک اثر انگشت یوروداک همیشه و بصورت اتوماتیک و اجباری صورت می گیرد اما کنترل ویزاهای شنگن صادر شده از کشورهای دیگر تنها در مواردی که شک بوجود آید؟
مرکز اطلاعات ایرانیان: دقیقا همینطور است که بیان کردید.

استکهلمیان: این “شک” اداره مهاجرت در چه مواقعی برانگیخته می شود و کدام دسته از متقاضیان پناهندگی مورد کنترل قرار می گیرند که آیا با ویزای شنگن صادر شده از کشور دیگری وارد سوئد شده اند؟
مرکز اطلاعات ایرانیان: افرادی که مدارک سفر خود از قبیل بلیط یا گذرنامه را از اداره مهاجرت مخفی کرده و یا بهانه های “استاندارد” از قبیل اینکه “قاچاقچی گذرنامه  را از ما گرفت” را به اداره مهاجرت تحویل می دهند نه تنها اعتبار بیانات خود را در نزد اداره مهاجرت از بین می برند بلکه از دسته ای هستند که اغلب  مورد چکنترل های دقیق قرار می گیرند. در واقع از نظر اداره مهاجرت افرادی که “ریگی به پا ندارند” دلیلی نیز برای مخفی نمودن و یا از بین بردن مدارک سفر خود نیز نخواهند داشت. در ضمن خبر بدی نیز در این زمینه برای متقاضیان پناهندگی وجود دارد و اینکه این وضعیت در آینده نزدیک کاملا از بین خواهد رفت و بزرگترین بانک اطلاعاتی جهان تحت عنوان “وی آی اس” در اتحادیه اروپا کار خود را آغاز خواهد نمود. بطور خلاصه اینکه از این تاریخ کلیه ویزاهای صادر شده (و یا مخالفت با تقاضای ویزای افراد) در این بانک اطلاعاتی ثبت و در اختیار همه کشورهای اتحادیه اروپا قرار خواهد گرفت. به عبارت دیگر از این تاریخ بمجرد اینکه با تقاضای ویزای شنگن فردی مخالفت بعمل آمد همه دیگر کشورهای عضو از آن اطلاع خواهند یافت و امکان درخواست ویزا در هیچ کشور دیگری امکان پذیر نخواهد بود. همچنین همه ویزاهای شنگن صادر شده از هر کشور عضو نیز در این بانک اطلاعاتی ثبت خواهد شد و هر کشوری براحتی خواهد توانست کشور اصلی صادر کننده یک ویزای شنگن را شناسایی نماید.

پرسش: آیا راهی جهت خلاص شدن از شر قرارداد دابلین برای متقاضیان پناهندگی وجود دارد. برای مثال اگر فردی از طریق یونان وارد سوئد شده باشد یا ویزای شنگن یونان را گرفته باشد آیا تا آخر عمر محکوم است که تقاضای پناهندگی خود را در یونان تحویل دهد؟
مرکز اطلاعات ایرانیان: امکانی در این رابطه در قوانین وجود دارد اما راه ساده ای هم نیست. به این طریق که اگر یک متقاضی پناهندگی مشمول قرارداد دابلین بتواند ثابت کند که بمدت حداقل ۳ ماه از اتحادیه اروپا خارج شده و سپس دوباره و بصورت مستقیم وارد مثلا سوئد شده است می تواند تقاضای پناهندگی خود را در سوئد تسلیم کند و سوئد نیز می تواند بدون توجه به مشمولیت قبلی متقاضی به قرارداد دابلین به تقاضای پناهندگی وی رسیدگی کند. اما برای چنین کاری می بایست از طریق مدارکی بسیار معتبر مثلا از طریق مهر خروج در گذرنامه ثابت نمود که متقاضی از اتحادیه اروپا خارج شده و حدود ۳ ماه در خارج از اتحادیه بسر برده  و سپس مجددا مستقیما وارد سوئد شده است.

در برخی موارد نادر دیگر هم که از حوصله این پرسش و پاسخ کوتاه خارج است می توان قرارداد دابلین را “دور زند” اما همانطور که گفتم این موارد نادر بوده و امکان توضیح جزئیات آن به این صورت وجود ندارد.

استکهلمیان: آیا از تصمیم اخراج از سوئد به کشور دیگر بر اساس معاهده دابلین می توان شکایت کرد؟
مرکز اطلاعات ایرانیان: بله و توصیه می کنم این شکایت را هم تسلیم کنید اما توجه به نکته ای در این زمینه بسیار بسیار مهم است و آن اینکه شکایت از چنین تصمیمی به معنی این نیست که اخراج شما از سوئد به کشوری دیگر بر اساس قرارداد دابلین متوقف خواهد شد. بلکه سوئد به مجرد اینکه ثابت شود شما دارای ویزای شنگن از کشور دیگری بوده اید و یا اولین توقفتان در کشور دیگر اتحادیه اروپا صورت گرفته است بدون درنگ شما را بر اساس مفاد قرارداد دابلین به آن کشور اخراج خواهد کرد و منتظر دریافت پاسخ به شکایت شما نخواهد ماند. اگر پس از اخراجتان از سوئد دادگاه رسیدگی کننده به شکایت در سوئد نظر بدهد که تقاضای پناهندگی شما می توانست در سوئد بررسی شود این حق را دارید که دوباره به سوئد برگردید و تقاضای پناهندگی خود را در سوئد تسلیم کنید. اما باید تاکید کنم که نتیجه شکایات در رابطه با قرارداد دابلین در اکثر موارد به نتیجه دلخواه برای متقاضی پناهندگی نمی رسد و با اکثر اینگونه تقاضاها مخالفت می شود.