به کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل امین عواد مسئول بخش خاوریانه و شمال آفریقا فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا

همانطور که در جریان هستید، روز پنجشنبه ۲۷ اوت جسد ده ها پناهجو در کامیونی رها شده در مرز میان مجارستان و اتریش پیدا شد.درهمان روز قایق دیگری حامل۴۰۰ سرنشین که از سواحل لیبی به طرف ایتالیا در حرکت بود واژگون شد که به گفته خبرگزاری ها ۲۰۰ تن از سرنشینان آن کشته شده اند و ۲۰۰ نفر از نجات یافتگان به طرابلس انتقال یافته ‌اند. این خبرهای دلخراش که از رسانه های اروپای پخش شد بسیاری از مردم جهان را شوکه کرد و بار دیگر سیاست های غلط اتحادیه اروپا را مبنی بر اینکه پناهجویان باید در اولین کشور این اتحادیه ثبت نام شوند اثبات کرد و رهبران این اتحادیه را وادار به تشکیل جلسه اضطرای کرد.

این روزها مردم دنیا شاهد وضعیت رقت بار مهاجران و پناهندگان گریخته از جنگ و سرکوب سیاسی بویژه از کشورهای سوریه، عراق، افغانستان، شمال آفریقا و ایران و بسیاری دیگر هستند. طبق آمار همین سازمان ملل که آقای امین عواد مسئول بخش خاورمیانه و شمال آفریقای آن است در سال جاری ۲۶۰۰ نفر که عمدتا از سواحل لیبی به طرف ایتالیا در حرکت بودند در آب های مدیترانه غرق شدند و جانشان را از دست دادند. هفته ای نیست که دنیا شاهد چنین فجایع دلخراشی نباشد. در جزایر یونان پناهجویان تشنه و گرسنه و کودک به دوش روزی چندین مرتبه مورد خشونت بی رحمانه پلیس قرار می گیرند.در مقدونیه بدون توجه به شرایط روحی و جسمی پناهندگان و وجود کودکان رنگ باخته و محتاج نان و آب، پلیس آنها را مورد ضرب و شتم قرار داده و به سمت آنها گاز اشکاور پرتاب می کند و در ۲۷ اوت ۲۰۱۵ جسد ده ها پناهجو در کامیونی در مرز میان مجارستان و اتریش پیدا می شود. این رفتار با پناهجویانی که از جنگ های خانمانسوز در سوریه و عراق و افغانستان و بسیاری دیگر از نقاط مختلف جهان فرار میکنند مبانی و سیاست کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل و اتحادیه اروپا در برخورد به پناهجویان را شدیدا زیر سوال برده است. این رفتار با پناهجویان نیازمند به پناه با هیچ بهانه ای قابل توجیه نیست.

در شرح وظایف کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل آمده است وظایف این سازمان رهبری و هماهنگ نمودن فعالیتهای بین‌المللی جهت محافظت و رفع مشکلات پناهندگان در سراسر جهان است؛ به همین اعتبار انتظار عمومی این است که این سازمان به صدا دربیاید و برطبق وظایفی که در قبال پناهندگان دارد دخالت کند و رفتارهای غیر انسانی این دولت ها را با پناهندگان محکوم کند.

متاسفانه با اینکه شمار پناهندگان و آوارگان بر اثر جنگ و سرکوب های سیاسی و تعرض مذهب به فرهنگ و تمدن و سطح زندگی مردم در مقایسه با سالهای پایانی جنگ سرد دهها برابر افزایش پیدا کرده است، اما کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در این زمینه نه تنها نقش موثری ایفا نمی کند در بسیاری از موارد نسبت به این همه حادثه دلخراش و خشونت علیه پناهندگان صدایش در نمیاید.

مجارستان در حال کشیدن سیم خاردار و بستن راه های عبور پناهجویان به داخل خاک این کشور است و می خواهد موانعی ایجاد کند تا پناهجویان در مرزهای آن کشور از سرما و گرما و تشنگی و گرسنگی بمیرند ولی وارد خاک آن کشور نشوند. از نظر فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی و از نظر مردم جهان و نهادهای بشردوست و مدافع حقوق پناهندگی باید به این وضعیت پایان داد. پایان دادن به شرایط موجود در دست اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد و بخش پناهندگی این سازمان است. سازمان ملل و آژانس پناهندگی (یو ان اچ سی آر) با دارا بودن عضویت ۱۴۶ کشور جهان، قدرتمند ترین نهاد بین المللی را تشکیل می دهد به همین اعتبار می تواند جلوی این همه حادثه دلخراش را بگیرد و راه را برای امنیت و آسایش پناهجویان هموار کند. مرزها باید به روی پناهجویان باز شود. بیش از سه میلیون از آوارگان سوری و عراقی که در لبنان و اردن و ترکیه و در اطراف سوریه و عراق که آب آشامیدنی کافی هم ندارند لازم است مورد بیشترین حمایت مالی و درمانی و تائسیساتی قرار بگیرند. امکانات غذایی و درمانی و بهداشتی و تأسیساتی در همان چین و روسیه و کشورهای عضواتحادیه اروپا چنان زیاد است که می توانند با آن کلیه این آواره گان را به بهترین وجه تحت پوشش بگیرند. اتحادیه اروپا و سازمان ملل باید به این وضعیت رسیدگی کنند.

عبدالله اسدی، دبیر فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی

۲۸ اوت ۲۰۱۵

 

 

150828034158_forenses_2

150821180956_sp_macedonia5

surie refugee