فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی

کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در ترکیه روند ثبت نام مهاجران و متقاضیان پناهندگی  در کشور ترکیه را در تاریخ ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۸ به اتمام رساند و آنرا به اداره امور مهاجرت ترکیه واگزار کرد.
اداره امور مهاجرت ترکیه (DGMM) با برخورداری از قانون حمایت بین المللی اتباع خارجی، از تاریخ دهم سپتامبر رسما مسئولیت ثبت نام و بررسی پروندههای حمایت بین المللی را بر عهده گرفت. در طول مدت زمان شکل گیری این روند، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد  (UNHCR) از ادارهٔ امور مهاجرت ترکیه حمایت میکند.این حمایت بدان معناست که کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد ثبت نام اتباع خارجی را که مایل به درخواست حمایت بین المللی در ترکیه هستند، متوقف کرده و کمک های این سازمان به پناهجویان تنها جنبه دادن خدمات مشاوره ای پیدا می کند.
بر اساس قانون اتباع خارجی، افرادی که مایل به درخواست حمایت بین المللی در ترکیه می باشند، بایستی پس از ورود به این کشور به ادارات مدیریت مهاجرت در استان ها و شهرهای مختلف ترکیه مراجعه نمایند.ادارهٔ امور  مهاجرت ترکیه از این تاریخ به بعد  ثبت نام و بررسی درخواست های پناهندگی را که توسط افراد ارائه می شود  را انجام خواهد داد.
دراطلاعیه ای که کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل منتشر کرده آمده است، در صورتی که نیازمند حمایت هستید و یا نیاز به مشاوره در مورد روند پناهجویی، حقوق و تعهدات خود در ترکیه دارید، می توانید با این  سازمان و شرکای اجرایی آن مراجعه کنید و تقاضای خدمات مشاوره ای بکنید. در ادامه این اطلاعیه آمده است، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد با متقاضیان در تماس بوده و پس از کسب رضایت از آنها یعنی متقاضیان پناهندگی، به اطلاعات ارائه شده توسط ایشان دسترسی خواهد داشت.
سازمان ملل متحد در آنکارا از افرادی که  به تازگی به ترکیه آمده اند و هنوز در ادارهً مهاجرت ترکیه ثبت نام به عمل نیاورده اند و از آنهای که از این پس به ترکیه میایند خواسته است، به محض ورود به ترکیه به ادارهً مهاجرت این کشور مراجعه و اقدام به ثبت نام نمائید.
برای ثبت نام در ادارهً مهاجرت و بهره مندی از حمایت بین المللی از طرف ادارهً مهاجرت ترکیه، نیازی به در دست داشتن معرفی نامه از سازمان ملل در آنکارا ندارد،کافیست برای ثبت نام، به نزدیک ترین دفتر ادارهً مهاجرت در شهرهای مختلف ترکیه  مراجعه کنید.
پس از مراحل ثبت نام در ادارهً مهاجرت ترکیه، اقامت ثبت نام شدگان در ترکیه قانونی تلقی شده و یک کارت شناسایی با شماره شناسایی اتباع خارجی برای متقاضیان پناهندگی  صادر خواهد شد که به موجب آن پناهجویان از حقوق و خدمات وضع شده بر اساس قوانین مهاجرت ترکیه برخوردار خواهند شد.
پناهجویان می توانند تقاضای پناهندگی خود را در ۸۱ استان ترکیه به مراجع مربوطه تحویل دهند. کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در آنکارا اعلام کرده که تمامی دفاتر ادارهً مهاجرت ترکیه  مسئول نیازهای حمایتی و آسیب های احتمالی پناهجویان  هستند.چنانچه پناهجویان  نیازمندی های ویژه ای داشته باشند، می توانند فرد مصاحبه کننده در ادارهً  مهاجرت  را در جریان نیازهای خود قرار دهند. طی ارزیابی هایی که آن اداره در مورد پرونده ی پناهجویان انجام می دهد، درخواست  پناهجویان بر حسب نیازمندی هایشان اولویت بندی خواهد شد.
مراحل مصاحبه و تعیین وضعیت پناهندگی نزد کمیساریاى عالى سازمان ملل متحد در امور پناهندگان به چه صورت است؟
مصاحبه برای  تعیین وضعیت پناهندگی که توسط کمیساریاى عالى سازمان ملل متحد در امور پناهندگان انجام می شود، شامل دریافت و بررسى اطلاعات متقاضى پناهندگى خواهد بود، و هدف تعیین این مسأله است که نشان می دهد اشخاص، واجد شرایط براى دریافت عنوان پناهندگى می باشند یا خیر. به عبارتی دیگر آیا وضعیت آنها با معیار های مشخص شده در اساسنامه ۱۹۵۰ سازمان ملل، و ماده ى الف عنوان پناهندگی برابری میکند یا خیر.
چرا پناهجویان توسط کمیساریاى عالى سازمان ملل متحد در امور پناهندگان براى تعیین وضعیت پناهندگى مصاحبه می شوند؟
تشخیص وضیعت پناهندگى افرادى که تحت تعریف پناهندگى قرار می گیرند یکى از قسمت هاى اصلى عملکرد حمایتى کمیساریاى عالى سازمان ملل متحد در امور پناهندگان مى باشد.کمیساریاى عالى سازمان ملل متحد در امور پناهندگان براى حمایت و کمک به کارآمد ترین شیوه با کسانى که تحت تعریف پناهندگى قرار می گیرند مصاحبه هاى تعیین وضعیت پناهندگى را انجام می دهد. این روند، شامل فراهم کردن یک  راه حل دائم براى آنها نیز می شود- منظور، عادت/ ادغام با کشور میزبان، فرستادن به کشور دیگر و یا بازگشت اختیارى به کشور مبدا می باشد.
منظور از مصاحبه ی تعیین وضعیت پناهندگى با کمیساریاى عالى سازمان ملل متحد در امور پناهندگان چیست؟
تشخیص وضعیت پناهندگى از طریق مصاحبه هاى فردى انجام می شود. این مصاحبه ها با کمیساریاى عالى سازمان ملل متحد در امور پناهندگان راهی است که پناهجوها می توانند ادعای خود را با جزئیات ثابت کنند، بطور شخصى توضیح دهند که دلایل ترک کشور مبدأ خود چه بوده و ترس آنها در صورت بازگشت چه چیزهایى می باشد؟ بنابراین همه ى اینها به کمیساریاى عالى سازمان ملل متحد در امور پناهندگان کمک می کند که درباره ى ادعاى شخص تصمیم گیرى کند.
مصاحبه ی تعیین وضعیت پناهندگی به چه صورت انجام می پذیرد؟
مصاحبه ی تعیین پناهندگی به صورت فردى و جداگانه با هر پناهجو، یعنی متقاضى اصلى و تک تک اعضای بزرگسال خانواده و وابسته در یک پرونده، انجام می شود. مصاحبه با کمک یک مترجم به زبانى که توسط پناهجو ترجیح داده شده انجام می شود و از پناهجو پرسیده خواهد شد که آیا مترجم را متوجه می شود یا خیر.
این طرح قبل از هرچیز شانس پناهجویانی را که با دورنمایی رسیدن به کشور سوم  از طریق کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل به ترکیه میایند، بشدت کاهش می دهد. نکته دیگر این است که با توجه به روابطی که دولت ترکیه با جمهوری اسلامی دارد و پناهجویان ایرانی مجبور میشوند بجای کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، کلیه مدارک سفر و شناسایی هویت خود را در اختیار دولت ترکیه قرار دهند، امکان هر نوع استعلام و تبادل اطلاعات در مورد برخی از پناهجویان بین دو کشور وجود دارد. چرا که جای هیچ اعتمادی به سیستم قضائی و امنیتی ترکیه، مبنی بر اصل بی طرفی و قضاوت عادلانه وجود ندارد.اما هنوز یک نکته مهم در این طرح جدید زیاد روشن نیست، آیا نهایتا کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل مرجع تشخیص واجدین شرایط پناهندگی هستند یا اداره امور مهاجرت ترکیه ؟
اگر چه در بیانیه دفتر سازمان ملل در ترکیه آمده است تشخیص وضیعت پناهندگى افرادى که تحت تعریف پناهندگى قرار می گیرند یکى از قسمت هاى اصلى عملکرد کمیساریاى عالى سازمان ملل متحد در امور پناهندگان مى باشد.
همبستگی، فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی
۲۰سپتامبر ۲۰۱۸ برابر با ۲۹ شهریور ۹۷