میکائیل ریبن ویک Mikael Ribbenvik مسئول بخش حقوقی اداره مهاجرت در مصاحبه ای که با رادیوی سراسری سوئد داشته، گفته است:مقررات اداره مهاجرت در مورد پناهجویان ایرانی که در خارج کشور فعالیت می کنند به دنبال سخت ترشدن شرایط در ایران و نگاهی که بخش حقوقی این اداره به اوضاع جدید در ایران دارد، تغییر کرده است.
ریبن ویک دراین گفتگو عنوان کرد که اداره مهاجرت شرایط ایران را از سال ۲۰۰۷ به این سو و همچنین تاثیر منفی نسبی حوادث موسوم به بهارعربی درطول سال ۲۰۱۱بر ایران را دنبال کرده است. او در این مورد می گوید برخی از کشورها این تمایل را دارند که هموطنان مهاجر خود را در سوئد تحت نظر داشته باشند، ایران یکی از این کشورهاست. ولی در همینجا تاکید می کند که از این به بعد هم پرونده پناهجویان بطور فردی بررسی می شود. تغییر در تصمیم اداره مهاجرت سوئد در مورد پناهجویان ایرانی که در خارج کشور فعالیت سیاسی می کنند قطعا برای فدراسیون و پناهجویان ایرانی در سوئد اگر چه تغییرات اندکی به نظر می رسد ولی خوشحال کننده است چرا که این هم بعنوان یکی دیگر از دستاوردهای مبارزاتی و فعالیتهای ما در سال جاری در کشور سوئد بحساب میاید.
قبلا هم اعلام کرده بودیم که فشار فعالیت ما در مقابل سیاست سخت و غیر انسانی پناهنده پذیری دولت سوئد بخوبی احساس میشود و نتیجه می دهد. توقف حکم اخراج و اخذ اقامت یکی پس از دیگری پناهجویان بازداشتی در سوئد، تأثیرات این مبارزه را بخوبی اثبات می کند.علاوه بر پناهجویان بازداشتی که از بازداشت آزاد شده و اجازه اقامت دریافت کرده اند، پرونده پناهجویانی که درماههای مارس و آوریل و مه در شهر گوتنبرگ تحصن کرده بودند در دست بررسی مجدد قرار گرفته است. اگرچه گفته می شود که تصمیم فعلی اداره مهاجرت به این معنی نیست که به طور کلی شرایط پناهنده پذیری برای ایرانیان آسانتر شود ولی درصد پذیرش پناهجویان ایرانی بعنوان پناهنده افزایش یافته است. برای مثال میکائیل وک می گوید: سال گذشته ۲۴ در صد از ایرانیان متقاضی پناهندگی اجازه اقامت دریافت کردند، ولی در سال جاری تا کنون با اجازه اقامت ۳۵ درصد از متقاضیان ایرانی، موافقت شده است.
توقف حکم اخراج پناهجویان و بررسی مجدد بسیاری از پرونده ها و افزایش پذیرش پناهجویان ایرانی در حالی انجام میگیرد که ما هنوز بسیار پراکنده کار میکنیم. تا همینجا باید به همه پناهجویان و همه فعالین مدافع حقوق پناهندگی خسته نباشید گفت. برای فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی مثل روز روشن است که اداره مهاجرت سوئد در نتیجه تحقیقات خود که عوامل جمهوری اسلامی فعالیت سیاسی پناهجویان را در خارج کشور زیر نظر دارند، مقررات خود را تغییر نداده است. تغییر مقررات به نفع پناهجویان ایرانی درسوئد در نتیجه فعالیت و مبارزه ای بسیار سخت در طول سال جاری برعلیه سیاست سخت پناهنده پذیری دولت و اداره مهاجرت این کشور صورت گرفته است.
برای مثال در طول تحصن پناهجویان در شهر گوتنبرگ سوئد که سه ماه به طول انجامید، فدراسیون علاوه بر شرکت در گردهمایی های آنها و انجام مصاحبه های رادیویی با پناهجویان و فراخوان به مردم برای حمایت و شرکت در فعالیت های آنها، طی سه نامه مفصل به اداره مهاجرت و دولت سوئد به تاریخ ۱۵ مارس- ۱۱ماه مه و ۱۸ ماه مه با جزئیات، شرایط ایران و دلایل تحصن پناهجویان و اراجیف روزنامه کیهان علیه پناهجویان را توضیح داده و از اداره مهاجرت خواسته بود این دسته از پناهجویان را بنابر شرایط جدیدی که برای آنها پیش آمده است به عنوان پناهنده پذیرفته شوند.
علاوه بر این فدراسیون در اول ژانویه در دفاع از حق پناهندگی کیوان سوفسطائی و پیشتر حق پناهندگی کیومرث کاوسی فر این بحث ها را با اداره مهاجرت در میان گذاشه بود. تمام بحث فدراسیون در طول کمپین ماههای سپتامبر و اکتبر و تظاهرات ۲۸ اکتبر همین بود. در نامه های دیگر فدراسیون و سازماندهی اعتراضات متعدد برای جلوگیری از اخراج پناهجویان از جمله سیروان فروتن- محمد مهدی ملکی- مرضیه کمانگر- صنعان اشرفی- محمد میشا توسلی- پیمان نجفی- میترا کهروم- نوید میرپورزاده- فواد ولزی- نامه فدراسیون و نهاد کودکان مقدمند در ۲۸ سپتامبر در دفاع از حق پناهندگی پناهجویان متحصن کرد در استکهلم و بسیاری دیگر همه و همه میدان مبارزه و جدال ما در سال جاری با اداره مهاجرت این کشور برسر حقوق پناهجویان بوده است. هنگام تلاش برای جلوگیری ازحکم اخراج پیمان نجفی بود که سایت جام نیوز وابسته به جمهوری اسلامی موضع گیری کرد و از پیمان و دیگر پناهجویان ایرانی به عنوان مشتی دروغ گو و فرصت طلب نام برد. و ما آن را به عنوان مدارگ مستند جمهوری اسلامی علیه پناهندگان روی میز اداره مهاجرت سوئد گذاشتیم. اداره مهاجرت سوئد مجبور شده بود در پی مبارزاتی که در سال جاری صورت گرفت تعدادی از پرونده پناهجویان ایرانی را مورد بررسی مجدد قرار دهد و به برخی از آنها اقامت بدهد ولی می بایست یک توجیه عاقلانه برای آن پیدا می کرد اگرنه یک تلاش همیشگی جمهوری اسلامی تعقیب و کنترل فعالیت سیاسی پناهجویان ایرانی در خارج از کشور بوده است.
اگر به فعالیت سازمان یافته و تأثیرات کوبنده آن بر سیاست سخت دولتها در برخورد به پناهندگان واقف باشیم، اگر این نیروی جمعیمان را متمرکز کنیم و به نحو احسن سازمان بدهیم؛ آن وقت دولتها و احزاب دست راستی در اروپا نمیتوانند برای بیرون کردن پناهندگان و تحویل آنها به دولتهای مرتجع و آدمکش مثل جمهوری اسلامی براحتی تصمیم بگیرند. پناهجویان لازم است برای تثبیت موقعیت خود و گرفتن حق پناهندگی به صف مبارزه متشکل در فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی بپیوندند. فدراسیون مناسبترین ظرف مبارزه پناهجویان است. سازمان مبارزه پناهجویان برای ایجاد صفی واحد علیه جمهوری اسلامی و مقابله با اخراج پناهجویان به ایران است. دوری جستن از تحزب و تشکل و ایجاد سازمان نه تنها کمکی به مبارزه ما برای رسیدن به یک زندگی بهتر نمی کند بلکه لبه تیز قدرت جنبش دفاع از حق پناهندگی را ضعیفتر می نماید. پناهجویانی که در دوره اخیر در معرض دیپورت به ایران قرار گرفتند و در اثر مبارزه ای بسیار سخت یکی پس از دیگیری حکم اخراجشان متوقف گردید، اهمیت این موضوع را با پوست و گوشت خود لمس کرده اند. زنده باد مبارزه متشکل.
همبستگی، فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی – سوئد
۱۰ نوامبر ۲۰۱۱