M_Aftabsavar

گزارشی از جلسه فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی در گوتنبرگ سوئد با دو نماینده از احزاب پارلمانی سوئد

M_Aftabsavar

گزارش این جلسه را محمد آفتابسوارهمکارنشریه همبستگی  از روی دوربین فیلم برداری پیاده کرده است. اگر چه در این گزارش نکته به نکته سئوالات فدراسیون و توضحیات نمایندگان احزاب بیان نشده است ولی چارچوب اصلی بحثها و سئوالات طرفین  عینا پیاده شده است.این جلسه روز  جمعه ۱۱ ژوئن۲۰۱۰  به دعوت فدراسیون در شهر گوتنبرگ سوئد برگزار شده است. با تشکر از محمد عزیز برای تهیه این گزارش توجه خوانندگان نشریه همبستگی را به  این گزارش جلب می کنیم.

طبق برنامه ریزی انجام شده قرار بود نمایندگان سه حزب سوئد از جمله حزب محیط زیست، سوسیال دموکرات و حزب چپ در این جلسه شرکت نمایند اما به هر دلیلی بود حزب محیط زیست در این جلسه حضور پیدا نکرد و جلسه با نمایندگان دو حزب چپ و سوسیال دمکرات برگزار شد شمار قابل توجهی از پناهجویان در این جلسه شرکت کرده بودند

مسئولیت این پانیل از طرف فدراسیون به خانم سوسن صابری واگزار شده بود.

هردو نماینده در ابتدا برای دعوت به این جلسه از فدراسیون  تشکر کردند جلسه .

در این جلسه ابتدا سوسن صابری توضیحاتی را از نمایندگان خواست تا اینکه در مورد اوضاع سیاسی در ایران و اتفاقاتی که پس از انتخابات رُخ داده و هم اکنون  در جریان است چه فکر می کنند؟ پرسید آیا راجع به بازداشتهای وسیع و شکنجه ها و سرکوبها در ایران اطلاع دارند؟ آیا رعایت حقوق بشر و احترام به حقوق انسانی در ایران وجود دارد؟ نظر دولت سوئد در این مورد چیست ؟  

حزب سوسیال دمکرات گفت: ما به این آگاهییم که بسیاری از مردم ایران مجبور شدند و هستند که از ایران فرار کنند و در مورد دستگیریهای وسیع و شکنجه زندانیان سیاسی اطلاع داریم . حقوق انسانی و حقوق بشر در ایران رعایت نمی شود و حزب ما نیز طومارهای اعتراضی بسیاری را در این مورد امضاء کرده و از دولت سوئد به خاطر سیاست فعلی آنها و برخورد ضعیف و ملایمی که با دولت جمهوری اسلامی ایران پیش گرفتند و خواستار این هستیم که باید آنها را تحریم کنند.

نماینده حزب چپ گفت: در یک کلمه می توانم بگویم دولت ایران دیکتاتوراست. دولت ایران به وسیله خشونت و سرکوب علیه مردم خودش و به وسیله بازداشت،  تجاو، شکنجه و اعدام است که توانسته سر کار بماند و ما هم بر این باوریم که حقوق بشر در ایران رعایت نمی شود. و سیاست دولت سوئد باید خیلی صریح و روشن باشد و محکم و سخت در برابر جمهوری اسلامی ایران بایستند و شرکتهایی که در ایران در حال سرمایه گذاری هستند تحت فشار قرار داد. او گفت: در آن کشور حقوق انسانی و شهروندی رعایت نمی شود و در شرکتها و کارخانه ها اتحادیه و تشکل رسمی وجود ندارد.

 سئوال همبستگی : شما که به این شرایط بحرانی در ایران واقف هستید، حال تأثیر این مسئله روی پناهجوی ایرانی در سوئد چگونه است؟ آیا نباید این مسئله در پذیرش بیشتر پناهجویان تأثیر گذار باشد؟

حزب چپ در پاسخ گفت: شرایط فعلی ایران که ما هم به آن اشاره کردیم مسلماً باید نتیجه بخش باشد وباید تأثیرمثبتی روی روند سیاست پناهنده پذیری دولت سوئد داشته باشد و گذشته از آن هر کسی که در اینجا تقاضای پناهندگی می کند از نظر دولت ایران دشمن آن کشور محسوب می شود و این مسئله به خودی خود یک پرونده مجزا تلقی می شود و خطر تهدیدش می کند پناهجویی که بخواهند به ایران دیپورت کنند و از نظر حزب چپ دیپورت پناهجوی به ایران در شرایط کنونی نادرست است و نباید به ایران بازگردانده شود.

سئوال همبستگی : حزب سبز پیشنهاد داده که به تمام پناهجویان عفو عمومی تعلق بگیرد و حزب شما (سوسیال دموکرات) با این موضوع مخالفت کرده ،میخواهیم توضیحی شفاف و واضح در این مورد از شما داشته باشیم.

حزب سوسیال دمکرات گفت: تمام کسانی که تحت تعقیب سیاسی قرار می گیرند و جانشان در خطر است طبق قانون نباید پس فرستاده شوند و این قانون عملا اجرا نمی شود و جالب اینجاست که وقتی به ایران بازگردانده می شوند ایران هم قبول نکرده و آن شخص دوباره به سوئد بازگردانده شده و در مجموع از چهارسال گذشته به این طرف شرایط پناهجویان برای زندگی کردن در اینجا سخت تر شده و ما خواهان این هستیم که شرایط بهتر و مناسبتری برای زندگی پناهجویان بوجود بیاید و با دیدِ، انسانی تری به وضعیت پناهجو نگاه شود. اما دلیل مخالفت ما با عفو عمومی این بوده  که اعتقاد داریم این تنها راه حل نیست، اگر ما عفو عمومی را قبول کنیم از فردای آن روز کسانی که به سوئد می آیند شرایطشان چه می شود؟ آیا شامل آنها نباید شود؟ ما بیشتر خواهان این هستیم که آن دسته از افرادی که از اداره مهاجرت پاسخ منفی گرفتند پرونده شان دوباره مورد بررسی قرار بگیرد.

حزب چپ در پاسخ گفت: ما می دانیم که خیلی از کسانی که اینجا هستند به طورغلط راجع به پرونده شان تصمیم گرفته شده است و پاسخهای منفی که اداره مهاجرت صادر کرده به طور غلط و اشتباه بوده و به همین خاطر تعداد زیادی انسان بدون اقامت و بطور مخفی و با شرایط خیلی دشوار و سخت در سوئد زندگی می کنند ، به همین خاطر حزب ما موافق و خواهان عفو عمومی می باشد.

سئوال همبستگی : شما می گویید عفو به کسانی که تا امروز اینجا آمدند تعلق بگیرد، از فردا چطور؟

حزب چپ در پاسخ گفت: اساسا عقیده ما بر این است که روند سیاست پناهنده پذیری باید تغییر کند، چون اگر همین شرایطی رو که در حال حاضر اداره مهاجرت پیش گرفته در نهایت چند سال آینده باید دوباره بگوییم عفو و به همین خاطر ما خواهان سیاست انسانی تر هستیم.

سئوال همبستگی : تعداد زیادی از پناهجویان هستند که از یک تا شش سال سابقه کار دارند و مالیات پرداخت کرده اند و عضو اتحادیه هستند و منفی گرفته اند، از شما می خواهم که در این مورد توضیح دهید.

حزب سوسیال دمکرات گفت: درست است که حزب ما با عفو عمومی مخالفت کرده ولی یکی از کانالها و راههایی که پناهجویان اجازه اقامت داشته باشند همین مسئله کار و اشتغال است و نظر ما بر این است که کسانی که در سوئد مشغول به کارهستند و اشتغال دارند باید اجازه اقامت بگیرند .

حزب چپ گفت: درمورد مهاجرت از طریق کار قانون این است که هرکس باید از کشور خودش تقاضا کند و این شامل ایرانیهایی که فرار کرده اند و تحت تعقیب هستند نمی شود و اجرای آن عملی نیست و باید این قانون تغییر کند .

سئوال همبستگی : از اتفاقاتی که بعد از انتخابات ریاست جمهوری در ایران افتاد بعضی ازدولتهای محلی  آلمان اعلام کردند که پناهجویان ایرانی را دیپورت نمی کنند، با توجه به اوضاع در ایران چرا در سوئد این اتفاق نیفتاد؟

حزب چپ گفت: ما عقیده مان بر این است که باید جلوی دیپورت پناهجویان ایرانی گرفته شود و چون حزب در قدرت فعلی سوئد مودراتها هستند و ما نقشی نداریم، آنها هستند که تصمیم گیرنده نهایی می باشند. سیاست مودراتها بر این است که تعداد بیشتری اخراج کنند و تعداد محدودی در سوئد بمانند ولی ما فکر می کنیم که مسئله به حزب چپ و راست نیست بلکه مسئله انسانی است که دیپورت به ایران در این شرایط نادرست است .

حزب سوسیال دمکرات گفت: اتفاقی که در آلمان افتاد به نظر ما مسئله خوبی بود و ما هم می توانیم این سیاست آلمانها را در سوئد اجرا کنیم ولی این حزب مودرات است که این سیاست را قبول ندارد و آنها هم خیلی شرایط را برای پناهجویان سفت و سخت گرفتند .

سئوال همبستگی : در مورد زندگی روزمره پناهجویان و نداشتن اجازه کار، مسئله درمان و مسئله نرفتن به مدرسه توضیح دهید.

 حزب سوسیال دمکرات گفت: تمام بچه ها حق دارند به مدرسه بروند و از حق تحصیل برخوردار باشند. ولی در مورد کمک هزینه روزانه باید بگویم که خیلی ناچیز است و در مورد کسانی که چهار یا پنج سال در اینجا زندگی می کنند و بخشی از عمرشان را در اینجا می گذرانند نباید به اینصورت باشد و باید خیلی زود به پناهجو پاسخ داده شود.                                                                            

در پاسخ حزب چپ گفت: ما معتقدیم که تمام کسانی که در سوئد زندگی می کنند باید از حق درمان ، مدرسه و دندانپزشکی برخوردار باشند مستقل از اینکه اقامت داشته باشند یا نداشته باشند.  برای اینکه حقوقی که من  از آن اسم بردم حقوق انسانی است و هر انسانی از این حقوق می تواند برخوردار باشد. در مورد کمک هزینه روزانه باید بگویم مبلغی را که در این مورد به پناهجو اختصاص دادند خجالت آور است و از سال ۱۹۹۰ این مبلغ را تصویب کردند، و حال پس از گذشت ۲۰ سال قیمت اجناس چندین درصد افزایش داشته است  ولی با این وجود هنوز تغییری در کمک هزینه پناهجو بوجود نیامده و عقیده مان بر این است که باید این مبلغ به دو برابر افزایش پیدا کند.                 

سئوال همبستگی : اداره مهاجرت به دنبال این است که پناهجو بتواند اثبات کند که تحت تعقیب است و این خواسته اداره مهاجرت برای پناهجو کار مشکلی است. نظرات دو حزب را در این مورد می خواهیم جویا باشیم .

حزب سوسیال دمکرات گفت: در بسیاری از موارد پناهجو به دلیل نداشتن مدارک  با بی اعتمادی  از طرف اداره مهاجرت روبرو می شود و کارمند اداره مهاجرت با شک و تردید به پرونده پناهجو و شرایطی که در زندگی پناهجو در ایران اتفاق افتاده نگاه می کند و پناهجو هم  نمیتواند تحت تعقیب بودنش را اثبات کند. به همین دلیل دولت سوئد از سوی سازمان ملل مورد انتقاد قرار گرفته.عقیده داریم که مترجم باید خیلی دقیق باشد. نحوه رفتار و برخورد کارمند اداره مهاجرت باید مناسب باشد.وکیل باید بتواند به خوبی پناهجو را کمک کند چون در خیلی از موارد شاهد بودیم که وکلا نتوانستند به پناهجویان کمک کنند.

حزب چپ گفت: فردی که در ایران تحت تعقیب قرار می گیرد عملا نمیتواند مدارک شناسایی همراه داشته باشد و کارمند اداره مهاجرت نباید به آن فرد به خاطر نداشتن مدارک شناسایی با تردید نگاه کند و شرایط زندگی پناهجو را باید باور کند. و نکته دیگر اینکه سفارت جمهوری اسلامی ایران در استکهلم پناهجویان ایرانی را کنترل می کند و به ایران گزارش می دهد و آن پناهجو به عنوان دشمن جامعه به شمار می آید و همین مسئله باید نکته ای مثبت به نفع پناهجو بشمار آید .

همبستگی: به عنوان آخرین سئوال از دو حزب خواست که برنامه شان را بطور واضح ، شفاف و صادقانه بیان کنند.

حزب چپ گفت: طبق قانون پناهنده بر اساس این سه مورد باید پذیرفته شود . اول به دلایل انسانی ، که باید بگویم ترجمه و تفسیر در مورد دلایل انسانی در اداره مهاجرت و دادگاه نادرست است و بسیار محدود شده است تعداد کسانی که می توانند بر اساس این قانون در سوئد بمانند و ما خواهان این هستیم که تعریف و توضیح دلایل انسانی از سوی اداره مهاجرت باید تغییر کند و روشن و شفاف عمل کند. دوم ، درگیریهای مسلحانه است که دولت سوئد خیلی سخت برخورد کرده و تعداد کشورهای محدودی شامل این قانون می شوند. به عنوان مثال کشور افغانستان، که اداره مهاجرت نظرش بر این است که در خیلی از شهرهای افغانستان درگیری مسلحانه وجود ندارد و ما خواهان تغییر در این قانون هم هستیم. سوم در مورد زنان باید بگویم به نظر من کشورهایی که در آن زن تحت ستم هست مانند کشور ایران که زن به عنوان جنس دوم به حساب می آید باید توجه بیشتری به زن کرد و در این مورد به زنان باید اقامت داده شود.

 حزب سوسیال دمکرات گفت: حزب ما هم دقیقا با حزب چپ در این سه مورد هم نظر است و خواهان تغییرات اساسی هستیم.

بعد از استراحتی کوتاه پناهجویان سوالاتی را از هر دو حزب مطرح کردند و نمایندگان دو حزب به خوبی پرسش پناهجویان را پاسخ دادند.

در پایان جلسه هم عبدالله اسدی از دو حزب تشکر کرد و برای حاضرین در جلسه کوتاه سخن گفت که مورد تشویق حاضرین در جلسه قرار گرفت.