توصیه به ایرانیانی که از طریق ویزای کاری به سوئد آمده اند: سریعا عضو اتحادیه شوید!

 استکهلمیان – مرکز اطلاعات ایرانیان به استکهلمیان می گوید تعداد ایرانیانی که از طریق ویزای کاری وارد سوئد شده و در سوئد با کارفرمای خود دچار مشکل شده و در کشوری بیگانه بدون کمک رها شده اند مرتبا افزایش می یابد. این مرکز به همه ایرانیانی که از طریق ویزای کاری به سوئد آمده اند توصیه می کند که سریعا به عضویت اتحادیه و سندیکا حیطه شغلی خود در آیند چون در غیر اینصورت و در صورت بروز هر گونه مشکلی با کارفرما در کشوری بیگانه امکانات بسیار اندکی جهت حمایت از حقوق خود خواهند داشت.
 
 استکهلمیان پرسش و پاسخی در این زمینه با مرکز اطلاعات ایرانیان صورت داده است.
 
 استکهلمیان: مشکلات اینگونه ایرانیان که با شما تماس گرفته اند عموما چه بوده؟
 مرکز اطلاعات ایرانیان: برخی از این کارفرمایان برای مثال از پرداخت حقوق این افراد سرباز زده اند و یا برخلاف قرارداد استخدامی ناگهان این افراد را اخراج کرده اند  که آنها را در کشوری بیگانه در وضعیت بسیار دشواری قرار می دهد. متاسفانه بسیاری از اینگونه کارفرمایان خود ایرانی و یا مهاجر تبار هستند.
 
 استکهلمیان: هموطنانی که در این زمینه دچار مشکل می شوند باید چکار کنند؟
 مرکز اطلاعات ایرانیان: اینگونه هموطنان چنانچه عضو اتحادیه صنفی مربوط به خود نباشند در وضعیت بسیار بدی قرار خواهند گرفت. شکایت به پلیس در اینگونه موارد به هیچ کجا ختم نخواهد شد چون بدون شک پلیس سوئد اینگونه شکایات را در حیطه فعالیتهای پلیسی نمی داند و در نتیجه تنها به ثبت شکایت و ارائه یک کپی از آن به شکایت کننده اکتفا خواهد کرد و پس از آن هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. تنها راه باقی مانده برای اینگونه هموطنان مراجعه به وکیل و شکایت از کارفرما به دادگاه خواهد بود که پروسه ای وقت گیر و گران است. اما اگر مدارک و اسناد کافی وجود داشته باشد و دادگاه کارفرما را محکوم کند, کارفرما علاوه بر پرداخت خسارت موظف به پرداخت تمامی هزینه های  شکایت کننده از جمله اجرت وکیل نیز خواهد بود. اما توجه کنید بر عکس آن هم صدق می کند. یعنی اگر مدارک و شواهد کافی جهت محکوم کردن کارفرما وجود نداشته باشد و در دادگاه بازنده شوید علاوه بر مخارج خودتان از جمله دستمزد وکیل, مجبور به پرداخت همه مخارج دادگاه کارفرما نیز خواهید شد. اما راه آسانتری نیز جهت بیمه کردن خود وجود دارد و آن عضو شدن در یک اتحادیه صنفی (فک فوره نینگ) بلافاصله پس از شروع  به کار در سوئد است. یک اتحادیه صنفی حتی اگر لازم باشد جهت حمایت از حقوق شما کارفرما را به دادگاه نیز خواهد کشید و مخارج آن را نیز تماما پرداخت خواهد کرد. کارفرمایی که بداند شما عضو یک اتحادیه صنفی هستند با احتیاط بیشتری در رابطه با شما عمل خواهد کرد تا فردی که تنها به سوئد آمده و در این مملکت غریب از هیچ حامی دیگری برخوردار نیست.
 
 استکهلمیان: چگونه باید عضو یک اتحادیه صنفی شد؟
 مرکز اطلاعات ایرانیان: هر صنفی در سوئد اتحادیه مربوط به خودش را دارد. برای مثال پزشکان دارای اتحادیه صنفی مربوط به خود, افسران پلیس دارای اتحادیه مربوط به خود و یا شاغلان در بخش هتل و رستوران دارای اتحادیه صنفی مربوط به خود هستند. ملاک عضویت در اتحادیه عموما تیتر شغلی است که در برگه استخدامی شما نوشته شده است. اگر شما در یک کارخانه صنعتی بعنوان پزشک مشغول به کار هستید اتحادیه شما اتحادیه پزشکان است و نه اتحادیه کارگران شاغل در بخش صنعت. در سوئد در همه محل های کاری بزرگ یک نماینده از سوی اتحادیه وجود دارد. راحت ترین راه برای اینکه بدانید بهتر است در کدام اتحادیه صنفی عضو شوید این است که از افراد دارای همان شغل در محل کارتان و یا محل دیگری بپرسید که عضو کدام اتحادیه صنفی (فک فوره نینگ) هستند. پس از آن کافی است که فرم های در آمدن به عضویت اتحادیه را تهیه و پر کرده و پس از آن به عضویت اتحادیه درخواهید آمد. توصیه می کنیم همزمان با عضویت در اتحادیه به عضویت صندوق بی کاری اتحادیه (آ-کاسا) نیز در بیاید که در صورت بی کار شدن تحت شرایطی به شما حقوق بیکاری پرداخت خواهد کرد. عضویت در یک اتحادیه صنفی مزایای دیگری از قبیل انعقاد بیمه های ارزان برای مسکن, حوادث, کودکان و نظایر آن نیز دارد که از حوصله این بحث خارج است. اما با توجه به مشکلاتی که برای تعداد قابل توجهی از ایرانیانی که با ویزای کاری به سوئد آمده اند به وجود آمده به همه آنها توصیه می کنیم که سریعا به عضویت اتحادیه صنفی مربوط به خود در آیند تا در صورت بروز هر گونه مشکلی دارای حداقل یک حامی قدرتمند در مقابل کارفرمای خاطی باشند.
 
 استکهلمیان: توصیه دیگری به اینگونه افراد دارید؟
 مرکز اطلاعات ایرانیان: مهم ترین توصیه ما پس از تاکید دوباره در به عضویت در آمدن در یک اتحادیه صنفی (فک فوره نینگ) این است از کار کردن بصورت سیاه برای کارفرما به هر شکلی اکیدا خودداری کنند. تنها برنده کار سیاه کارفرما است و بزرگترین بازنده آن کارگر. کارفرمایی که به شما پیشنهاد کار سیاه می دهد هرگز دارای وجدانی جهت حمایت از حقوق شما نخواهد بود. اگر کارفرمایی به شما پیشنهاد کار سیاه می دهد این بزرگترین زنگ خطر و هشداری است که او بزودی تمامی حقوق شما را زیر پا خواهد گذاشت و شما در صورت بروز هر گونه مشکلی شما کوچکترین امکانی جهت احقاق حق خود نخواهید داشت چون خود شریک جرم بوده اید و کارفرما نیز بخوبی به این امر واقف است.
 
 استکهلمیان: چگونه می توان از چنین کارفرمایان استثمارگری انتقام گرفت!؟
 مرکز اطلاعات ایرانیان: اینگونه کارفرمایان نه از پلیس ترس زیادی دارند و نه از دادگاه چون از امکانات محدود یک کارگر و کارمند جهت طرح یک شکایت در دادگاه خبر دارند. اما تنها چیزی که لرزه بر اندام اینگونه کارفرمایان خلافکار می اندازد تنها یک تشکیلات است: اداره مالیات. برای برخورد با اینگونه کارفرمایان خلاف کار و استثمارگر باید تا جایی که می شود بر علیه شان مدرک جمع نمود (برای مثال مدارک دال بر استفاده کارفرما از نیروی کار سیاه) و سپس مدارک را در اختیار اداره مالیات قرار داد. گزارش دهنده همیشه می تواند ناشناس باقی بماند. کارفرمایان خلافکار از هیچ اداره ای به اندازه “اداره مالیات” وحشت ندارند.