abe

در توضیح و معرفی فدراسیون با عبدالله اسدی (بخش دوم)

abe

همبستگی: در بخش قبلی ضرورت و اهمیت پیوستن پناهجویان به فدراسیون را توضیح دادید، اگر ممکن است در این بخش نیز به چند نمونه از فعالیت های مهم فدراسیون در دفاع از حقوق پناهجویان اشاره کنید؟

عبدالله اسدی: نمونه ها و فاکتهای زیادی از فعالیتهای فدراسیون وجود دارد که بر روند زندگی پناهجویان تاثیرات مهم و تعیین کننده داشته است، هزاران صفحه سند و مدرک زنده برای اثبات آن در این مورد وجود دارد. برای مثال  سال ۲۰۰۵ در سوئد جنبش دفاع از اجازه اقامت هزاران پناهجوی مخفی با خواست عفو عمومی به میدان آمد و پذیرش ۱۷ هزار نفر از آنها را به دولت سوئد تحمیل کرد. فدراسیون یکی از سازمانهای تاثیرگذار و پرقدرت این جنبش در آن دوران بود. همین جنبش در اوایل سال ۲۰۱۳ در مقابل طرح وسیع پلیس و اداره مهاجرت سوئد برای دستگیری و اخراج هزاران پناهجویی بدون مدرک و پرونده بسته قد علم کرد و پلیس را مجبور به عقب نشینی و پس گرفتن طرح کنترل و شناسائی پناهجویان در متروها و ایستگاههای اتوبوس و مراکز عمومی شهرها کرد. فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی نقش بسیار مهمی در این مبارزات ایفا کرد.

در ماه مارش سال ۲۰۱۲ در آلمان و در استان بایرن، مبارزات مهمی  در دفاع از حق پناهندگی پناهجویانی که سالها بود در بلاتکلیفی بسر می بردند صورت گرفت و به یک کارزار بزرگ علیه دولت آلمان تبدیل شد. از آن موقع تا بحال رسیدگی به وضعیت پناهجویان بهتر شده، کمک هزینه آنها افزایش یافته، محدودیت تردد در بعضی از استانها کمتر شده و پناهجویان بیشتری در فاصله زمانی کمتری اقامت می گیرند. سازمان دهندگان اصلی پیشبرد این مبارزه فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی به همراه ۹ پناهجوی متحصن ایرانی بودند.

همین فدراسیون، زمستان سال ۱۹۹۲ از تحویل ۱۰۶ پناهجوی سیاسی که از سوی دولت ترکیه به ایران صورت گرفت جلوگیری کرد. در تابستان همان سال کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل به درخواست پناهندگی ۱۱۰ پناهنده ایرانی بدلیل اینکه از طریق خاک عراق وارد ترکیه شده بودند پاسخ منفی داد و تصمیم گرفت که این پناهجویان  را بوسلیه پلیس ترکیه به شمال عراق برگرداند. فدراسیون سراسری پناهندگان ایرانی کمپینی را با هدف ممانعت از بازگرداندن این ۱۱۰ نفر به شمال عراق و باهدف پذیرش پناهندگی آنها از سوی کمیساریای پناهندگان سازمان ملل سازماندهی کرد. در طول آن مدت تلاش های کم نظیر و به یادماندنی برای دفاع از حق  پناهندگی آنها صورت گرفت. بالاخره با تلاش و مبارزه و نشستهای پی در پی فعالین وقت فدراسیون و مراجعه به سازمانهای بشردوست و مدافع حقوق پناهندگان و اتحادیه ها و سازمانهای کارگری و نهایتا اعلام تظاهرات در مقابل دفتر یوان در آنکارا، موفق شدیم قبولی همه آنها را به یوان تحمیل کنیم. در آن تظاهرات که در ماه مه سال ۱۹۹۲ برگزار گردید هیاتی از فعالین وقت فدراسیون برای گفتگو با مسئولین یوان از جانب تظاهر کنندگان وارد دفتر این سازمان شدند. یوان برای پاسخ مثبت به تظاهرکنندگان از قبل خود را آماده کرده بود و منتظر این بود تا ببیند تظاهراتی که اعلام شده است چقدر برای کسب خواسته هایی که اعلام کرده جدی و مصمم است؟ ساعتی طول نکشید که لیست قبولی ۱۱۰ نفر را به نمایندگان فدراسیون تحویل دادند و در میان هل هله و شادی پناهجویان نتیجه کمپین و اسامی قبول شدگان را در همانجا اعلام کردیم. این دو حرکت مهم فدراسیون در ترکیه در سالهای اول شروع کار این سازمان بود. فدراسیون تابحال در پرونده فردی هزاران پناهجو که در سراسر دنیا با مشکلات فراوان مواجه شده بودند دخالت کرده و آنها را از شرایط و زندگی اسارت بار پناهندگی نجات داده است.

 سال ۲۰۱۰ شماری از پناهجویان ایرانی در یونان برای کسب حق پناهندگی خود دست به تحصن و اعتصاب غذای طولانی زدند. فدراسیون در آن هنگام به یاری آنها شتافت و کمپینی را برای جلب حمایت بین المللی و داخلی از آنها سازماندهی کرد. فعالیت و مبارزه فدراسیون در طول این سالها در این زمینه بسیار درخشان و انسانی و متمدنانه بوده است. برای نمونه فدراسیون در طول تاریخ فعالیتش و در سختترین شرایط که در بازداشتگاهها و حتی در زمانی که پناهجویان در خطر فوری دیپورت قرار می گرفتند، کسی را به خود زنی و اعتصاب غذا و لب دوزی تشویق نکرد. نه تنها کسی را به این روش از مبازه تشویق نکرد، بلکه آنها را به مقاومت فردی و جمعی در فرودگاهها و مصاحبه با رسانه ها و دعوت مردم به تظاهرات و جلب حمایت سازمانها و نهادهای مدافع حقوق پناهندگی و در بسیاری موارد با گرفتن وکیل برای آنها و در مجموع با این روشها از دیپورت پناهجویان به ایران جلوگیری کرده است.  

همبستگی: بعضی اوقات هنگامی که بحث کمک به پناهجویان به میان میاید حتی کسانی که مدتها خودشان در عرصه کمک به متقاضیان پناهندگی فعال بوده اند سرشان را بر می گردانند و به عنوان تجربه تلخ از آن یاد می کنند. قضاوت فدراسیون در این مورد چیست؟

عبدالله اسدی: فدراسیون اینطور قضاوت نمی کند و چه بسا اگر ما قدرت کافی داشتیم اجازه نمی دادیم یک متقاضی پناهندگی حتی برای یک ماه هم بوده منتظر صدور اجازه اقامت بماند. اجازه نمی دادیم هیچ پناهجویی بدلیل عبور “غیرقانونی” از مرز حتی به مدت یک شب  بازداشت شود. اجازه نمی دادیم کودکان پناهجو سالها به دور از والدینشان زندگی کنند. پناهجویان هم مثل بقیه مردم دنیا حق آسایش و زندگی انسانی دارند و برای همین است که کشور خود را ترک می کنند و از کشور دیگری درخواست پناهندگی می کنند. آنها محل زندگی خود را برای زندگی بهتر و حتی در بسیاری از موارد برای حفظ بقاء و ادامه حیات محل زندگی خود را ترک می کنند؛  بنابراین اساس کار ما دفاع از حقوق انسان است. نباید اجازه بدهیم انسانها مستقل از اینکه به چه آئین ومذهبی منتسب می شوند و دارای کدام باور سیاسی و گرایش جنسی هستند، حقوق انسانیشان پایمال شود. آنهایی که اینطور در مورد پناهجویان قضاوت می کنند از دریچه ای کوچک و محدود نگرانه به این موضوع نگاه می کنند.

معلوم است همانطور که در میان مردم بومی یک کشور آدمها دارای رفتار و فرهنگ و اخلاقیات متفاوت هستند؛ در میان انسان هایی که به هر دلیلی آواره و خانه به دوش شده اند و آنها را پناهجو می نامند رفتار و فرهنگ و اخلاقیات متفاوت وجود دارد. این نوع قضاوت ها درمیان بخشهای کوچکی از مردم همیشه وجود دارد و تمامی هم ندارد.

همبستگی: می گویند پناهجویان همین که کارشان شد دیگر کاری به کسی ندارند شما این را چطور قضاوت می کنید اگر این طور است برای چیست فدراسیون کماکان کمک می کند؟

عبدالله اسدی: اتفاقا بحث ما در همینجاست؛ این بحثها را همان جریانات و گروههایی مطرح می کنند که از سر منفعت شخصی و گروهیشان دست به چنین اقدامی می زنند نه از موضع انسانی، وقتی که می بینند اقداماتشان نمی گیرد و منفعتشان را برآورده نمی کند همه چیز را زیر سئوال می برند. من در سازمانی فعالیت می کنم که از ۲۵ سال پیش تا به امروز به پهنای جهان از حقوق پناهجویان بدون قید و شرط دفاع کرده است. روزانه شمار زیادی از متقاضیان و جستجوگران پناهندگی از ایران به فدراسیون مراجعه می کنند. آنها عمدتا دنبال اطلاعات برای درخواست پناهندگی هستند و میخواهند بدانند چگونه پا به عرصه پناهندگی بگذارند و از کجا باید شروع کنند، شرایط پذیرش پناهندگان به چه صورت است، کودکان آنها در طول مدت انتظار از چه حقوق و مزایایی برخوردارند، چه مدارکی باید با خود داشته باشند تا به عنوان پناهنده پذیرفته شوند؟ اینها و دهها مسایل دیگر هرروزه روی میز فعالین فدراسیون قرار می گیرد و در حد توان به آنها پاسخ داده  می شود. در بسیاری از موارد از طریق برگزاری جلسات با پناهجویان و با دعوت از وکلا و کارشناسان امور پناهندگی، پناهجویان را با جنبه های حقوقی و معیارهای پذیرش پناهندگان و راه و روش مبارزه برای گرفتن حق و حقوق پناهندگیشان آشنا می کنیم و یا خود به آنها مشاوره حقوقی می دهیم و آنها را برای شرکت در دادگاههای مهاجرتی و مصاحبه در کمیساریای عالی پناهندگان و وزارتخانه ها و ادارات پناهندگی آماده می کنیم.

ادامه دارد